Μου είπε ο γιατρός ότι έχω HPV…
Οι HPV, οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma viruses ), αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας. Οι πιθανότητες να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα σεξουαλικώς ενεργό άτομο, αγγίζουν το 70-80%. Προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους.
Που εκδηλώνονται οι HPV στο σώμα μου?
Στο δέρμα και στους βλεννογόνους του κατώτερου γεννητικού συστήματος , της περιοχής του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.
Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο της μήτρας?
Το κύριο όργανο στόχος, είναι ο τράχηλος της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι το δεύτερο καρκινικό νόσημα διεθνώς σε συχνότητα μετά τον καρκίνο του μαστού. Η διαδικασία καρκινογένεσης στον τράχηλο απαιτεί πολλά έτη. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι αλλοιώσεις είναι διαγνώσιμες και θεραπεύσιμες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η συχνή επίσκεψη στο γυναικολόγο σου.
Πως μεταδίδεται?
Οι HPV είναι κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Όμως μπορεί να μεταδοθεί και από την χρήση μολυσμένων αντικειμένων (π.χ. πετσέτα, ξυραφάκι), σε περίπτωση ύπαρξης αμυχής στον οργανισμό μου.
Εάν μολυνθώ από HPV θα το καταλάβω?
Όχι. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Οι περισσότερες όμως αλλοιώσεις που προκαλούνται στο δέρμα και τους βλεννογόνους από HPV (χαμηλού ή υψηλού κινδύνου) εντοπίζονται μόνο με τη βοήθεια της κολποσκόπησης. Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος συμβάλλει στην πρόληψη καθώς και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπάρχει ασφαλής μέθοδος προφύλαξης έναντι των HPV?
Όχι. Ωστόσο η χρήση του προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης, καθώς και τα ποσοστά υποτροπών μετά από θεραπεία. Το προφυλακτικό αφενός δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια τους πέους , αφετέρου η μόλυνση από HPV είναι περιοχική και υπάρχουν συχνά μη ορατές αλλοιώσεις σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα, στο περίνεο και στην περιπρωκτική χώρα.
Υπάρχει θεραπεία για τους HPV?
Αναλόγως με τη βαρύτητα της κατάστασης όπως αυτή εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό , υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Η συντηρητική και η επεμβατική . Στη συντηρητική αντιμετώπιση προτείνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος , προκειμένου να κατασταλεί ο ιός.
Στην επεμβατική αντιμετώπιση η προτεινόμενη θεραπεία είναι η αφαίρεση ή η καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει ανάλογα με τον τύπο του ιού.
Στην συντηρητική αντιμετώπιση, προτείνεται η αποφυγή του στρες, η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου, η διακοπή καπνίσματος, καθώς και η υγιεινή διατροφή, δηλαδή μέθοδοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα είναι απαραίτητη και η καταπολέμηση τυχόν άλλων φλεγμονών, καθώς και η αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.